Ma 2024. április 18., csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
Home Tudástár Szabványok
Szabványok, kiadványok


Nyomtatás E-mail
Rövid betekintés az ISO 9004:2009 szabványba

Ahogyan egy korábbi cikkünkben már írtunk az új ISO 9004:2009-es szabványról, most néhány további információ elérhető a techstreet honlapján is, a részletekért klikkelj ide.

Kapcsolódó témák:

Az ISO 9004 új kiadása megmutatja az utat a "hosszú távú sikerhez"

 

 
Nyomtatás E-mail
EFQM Új modell vagy szabvány?

EFQM Model 2010Az EFQM 2009-ben újra felülvizsgálta és átdolgozta az EFQM Kiválóság Modellt tanácsadók, oktatók, modellt alkalmazó vállalati vezetők, értékelők bevonásával, és a 2009. szeptemberi brüsszeli EFQM Forumon közzé tette a 2010-től érvényes új követelményrendszert.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail
Az ISO 9004 új kiadása megmutatja az utat a „hosszú távú sikerhez”

A cikk eredetije az ISO honlapján olvasható angolul.

Az ISO 9004 most megjelent kiadása a mai összetett, elvárásokkal teli és folyamatosan változó környezetben kínál modellt a szervezeteknek a siker hosszú távú fenntartására. Az  ISO 9004:2009, Managing for the sustained success of an organization – A quality management approach, a harmadik kiadása az először 1987-ben megjelentetett szabványnak. Célja a szervezet hosszú távú sikerének segítése függetlenül annak méretétől, típusától vagy tevékenységétől.  

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail
EFQM elismerési szintek

Az EFQM az Európai Bizottság támogatásával 1991-ben hirdette meg első alkalommal az Európai Minőségi Díjat (ma EFQM Kiválóság Díj), amelynek követelményrendszere az EFQM Kiválóság Modellre épül.

A Díj alapításának célja, hogy elismerje azokat az európai szervezeteket, amelyek magas szinten és folyamatosan elkötelezettek a TQM és a kiválóság iránt.

2001 óta az EFQM a korábban alkalmazott háromszintű elismerésen túl további két új elismerési szintet (Elkötelezett a Kiválóságért szint és Elismerés a Kiválóságért szint) vezetett be annak érdekében, hogy ösztönözze a szervezeteket az önértékelés és a Kiválóság Modell egyre szélesebb körben való sikeres alkalmazására.

A két új elismerési szintre 2003 óta az EFQM nemzeti partnerszervezeteinél is lehet pályázni anyanyelven, így Magyarországon a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesületnél nyújtható be a pályázat magyar nyelven.

Levels of Excellence

 

 Letölthető anyag

Ötszintű elismerési rendszer a Kiválóságért »

 

 
Nyomtatás E-mail
A szabványok osztályozásáról (ICS)
 

Az ICS célja

Az ICS-t (a szabványok nemzetközi osztályozását) az ISO (a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) dolgozta ki abból a célból, hogy megkönnyítse a kommunikációt és az információcserét a szabványosítás területén.

Az ICS célja, hogy szerkezetül szolgáljon a nemzetközi, a regionális és a nemzeti szabványok, valamint más hasonló dokumentumok katalógusaihoz, és alapja legyen a nemzetközi, a regionális és a nemzeti szabványok rendelési rendszerének. Alkalmazható továbbá szabványok és hasonló dokumentumok osztályozására is adatbázisokban, könyvtárakban stb. Az ICS megkönnyíti az információs és rendezőeszközök, mint például a jegyzékek, a válogatások, a bibliográfiák, adatbázisok összehangolását.

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a szabványkeresőben lehetőség van ICS szerinti keresésre.

Az ICS felépítése és szabályai

Az ICS háromszintû, hierarchikus osztályozás.

1. szint: Szakterület

Az 1. szint a szabványosítási tevékenység 40 szakterületét öleli fel. Mindegyik szakterületnek két számjegyû szakjelzete van.

Néhány szakterület ICS kódszáma és megnevezése

01 Általános előírások. Terminológia. Szabványosítás. Dokumentáció

07 Matematika. Természettudományok

11 Egészségügy

13 Környezet. Egészségvédelem. Biztonság

17 Metrológia és méréstechnika. Fizikai jelenségek

19 Vizsgálatok

21 Általános rendeltetésű mechanikus rendszerek és egységeik

25 Gyártástechnika

27 Energetika és hőátvitel

29 Elektrotechnika

31 Elektronika

43 Közúti járművek

71 Vegyipar

83 Gumi- és műanyagipar

 

2. szint: Csoport

A szakterületek csoportokra vannak felosztva. Egy-egy csoport szakjelzete a szakterület szakjelzetéből és a csoport három számjegyű csoportszámából áll. Ezeket pont választja el egymástól.

Például: 43.040 Közúti járművek rendszerei

3. szint: Alcsoport

A csoportok többsége alcsoportokra van felosztva. Egy-egy alcsoport szakjelzete a szakterület szakjelzetéből, a csoport szakjelzetéből és az alcsoport kétjegyű számából áll. Ezeket pont választja el egymástól.

Például: 43.040.20 Világító- és jelzőberendezések

Azok a szabványok, amelyek tárgyuk szerint két vagy több csoportba vagy alcsoportba is tartozhatnak, az ICS-osztályozásban minden olyan csoportban vagy alcsoportban szerepelnek, amelybe besorolhatók. Ez megkönnyíti a szabványok témakörök szerinti keresését.

A tájékoztató összeállításában segítségemre volt az MSZT honlapján található Az ICS rövid ismertetése című cikk

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL